OPEN NAVIGATIE
SLUIT NAVIGATIE
NL / FR / ENX

Alain Platel bekroond voor nicht schlafen


Prix de la Critique 2017


De jury van de Belgische “Prix de la Critique” kent de Speciale Juryprijs 2017 toe aan de Gentse regisseur Alain Platel voor zijn voorstelling ‘nicht schlafen’, een stuk waarin negen dansers op leven en dood dansen. 

 “Een duizelingwekkende pas de deux van sterven en herrijzen, van horror en sensualiteit, op muziek van Mahler.” Met deze beschrijving bekroont een jury van toonaangevende podiumcritici uit het franstalige landsgedeelte ‘nicht schlafen’ van Alain Platel met de Speciale Prijs van de Jury. Zijn dansgezelschap les ballets C de la B ging met deze voorstelling in première in september op de Ruhrtriennale 2016, gevolgd door een uitgebreide Europese tournee, met de honderdste voorstelling vorig weekend in het Duitse Ludwigsburg. Volgend seizoen zal ‘nicht schlafen’ nog te zien zijn in de Vlaamse Opera in Gent.
 
De jury van de Prix de la Critique maakte vandaag haar keuze voor seizoen 2016-2017 bekend. De Belgische Prix de la Critique worden sinds 1952 uitgereikt door een jury van franstalige journalisten.  Ze nomineerden in veertien categorieën telkens 3 namen uit het voorbije seizoen, van wie de winnaar op 25 september in het Théâtre de Namur zal bekend gemaakt worden. Tegelijk worden op die avond nog twee bijkomende prijzen uitgereikt van wie de namen al gekend zijn: de prijs Bernadette Abraté voor de bekroning van een uitzonderlijke persoonlijkheid gaat dit jaar naar Philippe De Coen (circusgezelschap Feria Musica) en de Speciale Prijs van de Jury is voor ‘nicht schlafen’ van Alain Platel. Onder de vorige laureaten van deze prijs zijn o.a. Milo Rau, Josse De Pauw, Jan Goossens en Jean-Louis Colinet, Anne Teresa De Keersmaecker, Guy Cassiers.
 
De jury bestond dit jaar uit Nurten Aka, Laurent Ancion, Marie Baudet, Didier Béclard, Laurence Bertels, François Caudron, Michèle Friche, Muriel Hublet, Christian Jade, Catherine Makereel, Dominique Mussche, Nicolas Naizy.
 
Uitreiking van de prijzen: maandag 25 september, Théâtre de Namur
 
Meer informatie en volledig overzicht van de Juryselectie via deze link.
https://www.rtbf.be/culture/scene/detail_prix-de-la-critique-2017-42-nomines-et-2-laureats-dont-un-prix-special-du-jury-alain-platel-pour-nicht-schlafen?id=9643898je 
 

‘nicht schlafen’ speelt vrijdag 30 juni en zaterdag 1 juli nog in London, Sadler’s Wells en gaat vanaf september 2017 opnieuw op tournee in Europa.